CESTA ZA STŘÍBREM aneb kdo je koudelníkův syn - Bylany u Kutné Hory (27.10. - 1.11. 2015)

Kronika 2015 Zobrazit fotogalerii

Cyklo 2015 – Bylany u Kutné hory

Jako každý rok jsou podzimní prázdniny a s tím spojené cyklo se Spolkem. Letos vyrážíme jižv úterý 27. 11. 2015 a návrat v neděli 1. 11. 2015 do Bylan u Kutné Hory. Je nás 17 dětí a 9 vedoucích, takže účast hojná. Zvolili jsme trochu pohodlnější dopravu a jeli jsme minibusem s vozíkem pro kola, který na nás čekal na Černém Mostě v 18h. Než jsme se všichni sešli, znáte tu dopravní situaci před volnem v Praze, chvilku to trvalo a okolo 18:45 jsme vyráželi směr Bylany.

Po příjezdu rozdělení do pokojů, vybalení věcí a kol, zabydlení, k večeři od Lukáše výbornou čočkovou polévku, rychlý večerní program a na kutě ať jsme na druhý den svěží na první jízdu.Instruktoři po večerce dětí ještě vyráběli, tak jako i pak následující dny, s Lukášem v kuchyni balíčky na druhý den a myslím, že to všem náramně chutnalo. Dvě namazané, sýrem a salámkem plněné houstičky, kus sýra či kus lovečáku, rohlík, jablíčko a sušenčička. Obvyklý sortiment balíčků na cesty. Při jídle docházelo mezi účastníky ke směnám různých druhů. Jablíčko za lovečák, sušenka za houstičku apod.

 

Středa ráno budíček, snídaně, příprava, seřízení kol a vyrážíme na první celodenní výlet. Našimprvním cílem z Bylan byla rozhledna Vysoká. Na začátek jsem si pěkně naložili neboť to bylo pět kilometrů do kopce. Proč se staví rozhledny na kopci, ach jo? Zde se ještě všechny tři skupinky sešly a pak se každá vydala, kam měla naplánováno. Ti nejvíce zdatní se vydali na projížďku okolo Kolína a ostatní pak sjeli do Suchdola a byla jim taková zima, že to chtělo hospůdku a teplý čajík.Pak ještě několik kilometrů po okolí a na první den toho bylo až až, tak jsme se vrátili po třetí hodině zpět na penzion. Zbyl tedy i čas na venkovní hry s míčem, po kterých následovala večeře a večerní program, který měla na starosti Nella. Opravdu se vydařil. Nejvíce se líbilo městečko Palermo, které jsme zopakovali několikrát a dokonce i další dny.

 

Čtvrtek ráno po snídani a rychlém balení opět výlet po třech skupinkách s trošku pozměněnou sestavou, aby každý mohl jet vzdálenost, která bude optimální. Skupinka, která si dala za cíl největší počet kilometrů, jela dokonce až do Českého Štemberka a cestu si nevybrali vůbec jednoduchou. Měli v cestě plno prudkých kopců a pozvolných klesání, ale vše dobře zvládli a přijeli s kontem necelých 80km. Ostatní skupinky se vydaly na výlet po naučné stezce (Stříbrná stezka) kolem Kutné hory, aby se všichni sešli u Kostnice a vykonali hrůzostrašnou prohlídku. Pak přišlo klasické stoupání a návštěva Havířskou boudu Kaňk (Rozhledna) a odpoledne bobovou dráhu, kde byla spousta legrace. Návrat zpět do penzionu byl až při světlech ve večerních hodinách. Po rychlém převlečení hned následovala večeře, po které navazoval večerní program, který měli na starost instruktoři. Her bylo dost, ale čas spánku už se blížil, tak ani nedošlo na všechny hry. 

 

Pátek, v den odpočinku se nekonal žádný cyklo výlet. Dopoledne jsme se koukali na film a hned po obědě jsme vyrazili pěšky asi pětikilometrovou procházkou do Kutné Hory údolím řeky Vrchlice, která inspirovala k textu naší hymny, na objednanou prohlídku stříbrného dolu, kam jsem se moc těšil. Ve stříbrném dole jsme se dozvěděli spoustu zajímavých věcí, například jak to horníci neměli vůbec jednoduché a zdolávali cesty do dolu po speciálních žebřících, po kterých se mohli sespeciálním koženým povlakem klouzat, aby dole v dole byli co nejdříve. Směna se totiž počítala až od začátku dolování. Po prohlídce, která trvala přibližně hodinu a půl, jsme navštívili obchod, kde jsme mohli nakoupit suvenýry a kratší ovšem ztemnělou cestou jsme vyrazili do penzionu na večeři a další večerní program, který měly na starost Jogy s Eliškou. 

 

Sobota už opět výlet, někdo na kole, někdo pěšky, přijeli nám totiž další kamarádi bez kol. Pěšky jsme se vydali okolo Kutné Hory a na kole jsme navštívili zříceninu hradu Sion, vodní nádrž Vrchlice a malebné městečko Malešov. Poslední večer jsme shrnuly uplynulé dny a pak se vrhli do víru diskotéky, která samozřejmě posunula i večerku. 

 

Nedělní ráno nás probudilo sluníčko. Ne že bychom sluníčko celé cyklo neviděli, ale v neděli opravdu nejvíce. Tak na dopolední cyklo-dovednosti na čas, jízdu zručnosti, úklid kol k přistavenému vozíku, balení, úklid pokojů, k obědu a odjezdu do Prahy, bylo slunečné počasí opravdu příjemné. Návrat na Černý most byl kolem 15:30, vše vyšlo bez problémů. Všichni si našli své rodiče a nebo se dostali v pořádku domů.

 

Všem zúčastněným chci moc poděkovat za skvělou akci, kterou jsem si moc užil a těším se na další.

 

Za SpB Wallybuk