Planetárium a podmořský svět - Praha (14.11. - 14.11. 2010)

Kronika 2010 Zobrazit fotogalerii

Už čtvrtou jednodenní akcí v Praze byla návštěva Mořského světa a planetária v pražských Holešovicích. Mysleli jsme si, že v polovině listopadu již bude chladno a bude tedy lepší jít někam dovnitř do tepla, ale v neděli 14. listopadu zrovna padly teplotní rekordy a bylo více jak 20 stupňů! To nikdo nečekal, a tak jsme se po obědě sešli před vchodem na Výstaviště v letní náladě, ve slunečních brýlích, mikinách a s bundami kolem pasu.
Naše početná skupinka vyrazila nejprve společně za exotickými mořskými rybami, žraloky, rejnoky, koníky a dalšími plovoucími zvířátky do Mořského světa. Procházeli jsme kolem akvárií a nestačili jsme se podivovat nad roztodivnými tvary, velikostí i barevnými kombinacemi některých ryb. Některé ryby nebyly skoro vidět, jak byly maskované, jiné zase zářily mnoha barvami. Jedna ryba vypadala dokonce úplně jako kámen. Našli jsme samozřejmě i Nema a žraloky, kteří hbitě plavali skrz naskrz akváriem a vypadali hladově. Krmení se ale nekonalo a tak jsme se ještě podívali na kajmany a mořské hady a opustili jsme tajemný mořský svět. Nevím jak vy, ale já bych ani jednu z těch strašidelných ryb v moři potkat nechtěla, raději se na ně přijdu znovu podívat do akvária :).
Projekce v planetáriu začínala až v 16h, takže jsme měli víc jak hodinu času a zašli jsme do Stromovky na dětské hřiště. Bylo plné dětí a na sluníčku se tak parádně dovádělo. V planetáriu jsme shlédli promítání „Toulky sluneční soustavou“ a dozvěděli jsme se tak zajímavé věci o všech planetách. Škoda, že se na nějakou jinou planetu taky nemůžeme zaletět podívat. Zato jsme se ale podívali ještě na expozici v hale planetária, kde byla největší zábavou maketa černé díry. Tam jsme mohli pouštět hopíky a nechat je točit se tak dlouho, než spadli do díry a takhle pořád dokola…
Když jsme vyšli ven, byla už tma a na obloze jsme mohli pozorovat hvězdy i některé planety, jak jsme se také dozvěděli. Došli jsme před Výstaviště, kde už na nás čekali rodiče. Rozloučili jsme se a vydali se zpátky do svých domovů. Já už se moc těším na další takový prima den.
Vendula