Letní tábor - Bezdružice (1.7. - 22.7. 2017)

Kronika 2017 Zobrazit fotogalerii

KDO PŘEŽIJE BEZDRUŽICE

 

Letošní tábor, jak už název napovídá, byl ve znamení přežití na pustém ostrově Bezdružice. Hra byla inspirována americkou show zvanou “Survivor”, kde mají soutěžící za úkol přežít 39 dní na odlehlém místě v divočině či na ostrově.

 

My jsme si takové přežití vyzkoušeli. Celých 22 dní měly děti za úkol se naučit veškeré věci, co potřebují pro přežití. Hned po příjezdu si někdo mohl všimnout nápisu “KDO PŘEŽIJE” vyrobeném z dřevených opálených písmen, vysícím na konopném provazu. Avšak do samotného večera něměla většina dětí ponětí, co se letos na táboře bude dít. Nastala ta chvíle, kdy se setmělo a mohli jsme se přesunout k zahajovacímu ohni a tedy i k první kmenové radě naší celotáborové hry. Na kmenové radě se děti dozvěděly, co bude jejich úkolem. Sami si však přečtěte první legendu, která byla čtena v češtině i angličtině, protože ve správné americké show nesmí angličtina chybět. Roli nefalšovaného Američana zastal Špryni se svým vynikajícím přízvukem.

 

První úkol přežití

 

Dnešní dnem se pro Vás vše mění. Byli jste vysazeni na opuštěném ostrově jménem Bezdružice, kde budete soutěžit o různé odměny. Vaším úkolem bude hlavně přežít! Poslední přeživší dostanou hlavní výhru milión dolarů a titul „Posledních trosečníků“. Budete rozděleni do čtyř kmenů. V průběhu hry budete jako kmeny hrát proti sobě. Soutěže prověří Vaši vytrvalost, sílu, obratnost, řešení problémů, týmovou práci, zručnost či vůli přežití na ostrově Bezdružice. V každé etapě budete soutěžit o sošku imunity, ta Vám může přinést určité výhody do dalších etap. Pokud etapu vyhrajete, soška se rozzáří v barvě Ví družinky a bude tak svítit po celou noc před stanem Vašeho hlavního trosečníka, tedy instruktora. Teď už tedy víte, co Vás bude čekat po celé tři týdny. Bude to velmi náročné, proto je naší jedinou radou pro dnešní večer, pořádně si odpočinout a připravit veškeré své síly, protože boj o přežití začíná. Zítra Vás čekají první přípravy na přežití v divočině. Jaké? O tom si nechte zdát první noc na pustém ostrově Bezdružice.

 

Po přečtení legendy, si hlavní trosečníci z každého kmene vylosovali papír, na kterém byl namalovaný jeden z živlů: voda, oheň, země, vzduch, tím jim byly přiřazeny i barvy kmenů (voda = modrá, oheň = červená, země = zelená, vzduch = šedá). Po první noci na pustém ostrově měly děti plnit první úkol přežití, který spočíval v tom, že si musel každý kmen přeložit svůj název do místního jazyka domorodců, tak vznikla jména družinek (voda = AIR, oheň = DUABELAS API API, země = NEGARA, vzduch = ANGIN). Každý si také v daném jazyce vymyslel pokřik, vyrobil vlajku, náhrdelník imunity, postavil přístřešek pro nejmenšího člena kmene a vyrobil vlastní louč. Na večerním nástupu se pak kmeny dozvěděly, kdo první úkol úspěšně splnil. Kmeni, který přežil, byla předána velká socha imunity svítící jejich barvou a jejich hořící louč stále plála silným plamenem. Osatním kmenům byly louče zhasnuty pro znamení prohry. To se však další dny změnilo. Boj o přežití byl obtížný a velmi vyrovnaný. Po dvou dnech se konala druhá kmenová rada, kde pomocí náhodného hlasování byl přiřazen ke každému kmeni vedoucí. Ten jim pomáhal přežít do té doby, než přišla další a také velmi nečekaná kmenová rada. Jak už to v této hře bývá, kmeny se slučují i rozdělují a tak tedy došlo ke změně vedoucích v každém kmeni, což byl velký šok pro všechny. Postavili se však tomu čelem a pokračovali úspěšně dál.

 

Úkolů přežití se každý zhostil po svém a kdyby to šlo, hlavní výhru milion dolarů by si zasloužil každý. Nejtěžším úkolem přežití na ostrově Bezdružice byl “STŮL OSUDU”, kde musel každý člen kmene sníst potravinu pod miskou, aby si doplnil síly pro další přežití. Příroda nám však vždy nenabízí pouze samé dobroty, a to si děti také přímo zkusily. Nehledě na to, že jim téměř nic nechutalo, to všichni vzali velmi statečně a bojovali dále o přežití. 19. a 20. den je čekal jeden z posledních a nejtěžších úkolů přežití. Závěrečný pochod neprobádanou džunglí přes celý ostrov Bezdružice. Všichni však šlapali jako o život. Netrvalo tedy dlouho a svou pouť dokončil úspěšně každý kmen. 21. den byl dnem, kdy mělo být řečeno, jaký kmen si zaslouží titul “ POSLEDNÍHO TROSEČNÍKA” a šek na milión dolarů. Po těžkém a statečném boji vyhrál kmen, který se až z třetího místa probojoval k prvnímu. Dokázal tak svoji sílu, jakou má i jejich živel. Titul “POSLDNÍHO TROSEČNÍKA” dostal kmen “DUABELAS API API”, v překladu “12 OHŇŮ”. Při závěrečném ohni jim byl slavnostně předán šek na milión dolarů.

 

Celý tábor jsme si moc užili, byli jsme rádi, jaké bojovníky o přežití jsme na letošním táboře měli. Sršeli spoustou krásných nápadů, byli stateční, dokázali, že umí spolupracovat a fungovat jako správný kmen. Pokud vy, děti, někdy zroskotáte na pustém ostrově, nemusí mít o Vás rodiče strach. Vy totiž umíte PŘEŽÍT! VŠICHNI!

 

PS: “Kdo přežije tady, kdo přežije tady - OSTROOOOV!”

 

Díky čau, thank you bye

 

Éliška a Špryni