Lyžák 2019 - Velká Úpa (9.2. - 16.2. 2019)

Kronika 2019 Zobrazit fotogalerii

Lyžák 2019

 

Jako každý rok jsme se sešli na známém odjezdovém místě na parkovišti u Kavalírky. V 9:30 hod. přijel pan autobusák s autobusem a zhrozil se kolik nás tento rok jede a jak se to tam všechno vejde. Naštěstí se vše vešlo a my vyrazili na cestu do Velké Úpy, která trvala něco kolem 2 a půl hodiny s jednou přestávkou.

 

Po příjezdu jsme se pustili do nám již známého postupu vynášení a vyvážení věcí na chatu a děti si vyšláply kopec (na který se rozhodně celou dobu těšily!). Po zabydlení na pokojích a dojedení přibalených řízků, jsme vytáhli klouzáky a šli na “procházku”, která skončila v podstatě 50 m za chatou na plácku vhodném ke klouzání. Tam jsme si uklouzali hustý dráhy a vyřádili se před večeří. Večer pak proběhlo seznámení se jak mezi sebou tak s pravidly FIS od známého dua FIS odborníků - Flachsík, Fíla.

 

Tento rok s námi jelo rekordní množství snowboarďáků či dětí, které se chtěly stát drsnými snowboarďáky a tak měl Wally a spol. co dělat. Ostatní děti - lyžaře, jsme rozdělili klasicky do 4 družstev a první den byl ve znamení vyzkoušení si všech a případné přeřazení do vyhovující skupinky.

Neděli a pondělí jsme strávili ve skiareálu Velká Úpa, kde jsme se pořádně rozlyžovali a pilovali náš styl.

Večer byl vždy připraven zábavný večerní program s klasickými hrami, ale taky s novinkami jako tužkozávodění v dráze, což pro mladší tablet generaci nemusí již být tak známá hra. Také jsme oprášili hru Pošta, při které se zapotí zejména vedoucí v rolích pošťáků, kteří roznáší psaní, co si děti navzájem píší.

 

Třetí kritický den byl opravdu trochu kritický. Na několik z nás - hlavně vedoucích - padl bacil, a tak jsme dopoledne zůstali na chatě a hráli BINGO s hlavní cenou v podobě plyšového Yettiho, kterou vyhrál Vojta M. Odpoledne jsme se vydali na procházku do Pece pod Sněžkou, kam vede krásná lesní cesta přímo od Milety. Tam jsme doplnili zásoby v místním obchůdku a šli nazpět podél potoka.

Večer starší z dětí spolu s některými vedoucími vyrazili “uklízet sjezdovku”, což si náležitě užili. Eliška si vzala své telemarkové lyže. Jogi zase snowboard, i když normálně jezdí na lyžích a pořádně se vyřádily. Ostatní děti se rozhodně nenudily, hráli Lukáš filmovou hru v týmech.

 

Ve čtvrtek jsme si udělali celodenní výlet do Pece pod Sněžkou či Černé hory. Každé družstvo jelo jinam. Ti co jeli na Černou horu si zajezdili tam a pak přejeli rolbami do Pece na odpoledne a pak domů. Ti co jeli do Pece si zajezdili tam, vyzkoušeli nové vleky a tratě a poté odpoledne jeli na lyžích z Pece do Velké Úpy dobrodružným přejezdem kolem staré pomy, aby nemuseli čekat na přeplněný skibus. Celý den svítilo sluníčko a bylo krásně.

Tento den byl speciální, protože bylo 14.2., tedy svátek sv. Valentýna. Děti mohly od rána vhazovat do speciálního Valentýnského boxu své Valentýnky jak kamarádům, tak tajným láskám nebo taky vedoucím. Sešlo se mnoho krásných přání, které jsme pak rozdali a všichni z nich měli radost.

A večer, aby toho nebylo málo, byla diskotéka také ve znamení sv. Valentýna se soutěžemi. Nemohli jsme vynechat hity jako Gangnam style, Waka waka, boky jako skříň a další a soutěže jako tanec s jablkem/balónkem ve dvojicích.

 

V pátek byl poslední den lyžování a tak jsme dětem postavili slalom, kde všichni mohli předvést, jak jsou dobří a jak se za týden na lyžáku zlepšili. Slalom byl rozdělen na tři kategorie: lyžaři mladší, lyžaři starší a snowboardisti.

Odpoledne to někteří již vzdali z důvodu únavy a šli radši na klouzáky a procházku, zbytek si šel ještě užít poslední lyžování.

Večer byl ve znamení balení lyží a vyhlašování vítězů slalomu. Také jsme vyhlašovali nejlepší úklid pokoje. Všechny děti si pak mohli přijít pro cenu a něco sladkého ke stolu hojnosti.

 

Výsledky slalomu:

Kategorie Snowboarďáci

  1. Buchy 15:79

  2. Bára S. 16:72

  3. Máca 17:05

 

Kategorie Lyžař mladší

  1. Vojta S. 14:50

  2. Mára B. 15:00

  3. Tobík 15:35

 

Kategorie Lyžař starší

  1. Vojta D. 13:34

  2. Adélka D. 13:50

  3. Martin B. 13:53

 

V sobotu jsme dopoledne balili zbylé věci a vyklízeli pokoje. Poté pan majitel zase svezl všechny naše věci rolbou dolů a my jsme odjeli směr Praha za svými rodiči.

 

Doufám, že jste si všichni s námi užili lyžák stejně jako jsme si ho užili my a těšíme se na příště!

 

Zapsala Jogi