Lyžák 2020 - Velká Úpa, penzion Mileta (15.2. - 22.2. 2020)

Kronika 2020 Zobrazit fotogalerii

SpB LYŽÁK 2020

 Opět nastala zima a s ní i čas lyžařského výcviku se Spolkem přátel Bezdružic. Letošní termín vyšel na dobu od soboty 15. února do soboty 22. února 2020. A málokdo mohl tušit, že to bude ten nejlepší termín, jaký jsme si mohli vybrat.

 Sešli jsme se jako vždy u odjezdu autobusu na parkovišti u restaurace Ladronka. Všichni dorazili včas, dokonce jsme se i vešli do autobusu, i když to letos bylo „tipťop“. Pak už nám tedy nic nebránilo v tom, abychom vyrazili směr Krkonoše, Velká Úpa – penzion Mileta.

 Zde nás již přivítal vždy usměvavý majitel penzionu pan Pleskot, který nám všechnu naši bagáž ochotně vyvezl rolbou až k penzionu, a my jsme mohli bez obtíží vyrazit pěšky za ním. Při tom jsme měli dostatek času přesvědčit se, že sněhu je všude dost a lyžovačka se letos opravdu povede.

 Po ubytování a vybalení přišla večeře a poté nás známé duo bezpečnostních referentů Fíla + Flachsík seznámili s nezbytnými pravidly chování na sjezdovce FIS.

 Letošní rok byla pro děti připravena celolyžáková hra, které se ujal Lukáš a ještě v sobotu večer seznámil děti s postavou britského polárního badatele kapitána Roberta Falcona Scotta, jehož ztracenou výpravu k jižnímu pólu Terra Nova měly děti po celý lyžák hledat. Zároveň byly děti rozděleny do čtyř záchranných expedic, které si zvolily názvy Gefunden (pod vedením Vojty), Čokložrouti (pod vedením Kačky), Koťátka (pod vedením Báry) a Tauris (kterou vedla Lucka). Odehrála se i první etapa, při které děti získávaly herní peníze pro nákup nezbytného vybavení při jejich cestě na Antarktidu.

 Nedělní ráno se už neslo v duchu lyží a snowboardů. Hlavas lyžáku Wallybuk nás rozdělil do šesti skupin podle předpokládané výkonosti a všichni jsme pak vyrazili na svah rozkládající se nad Velkou Úpou, kde nás přivítalo množství sněhu a velice příznivé počasí. Mohli jsme tak začít zkoušet, co všechno si pamatujeme nebo jsme zapomněli z loňska a pilovat svůj lyžařský či snowboardový styl. Odpoledne došlo k přerozdělení skupin, které s menšími úpravami vydržely až do konce.

 

 Další dny se pak nesly v podobném duchu – přes den lyžování a jízda na snowboardech, výuka u začátečníků, pilování stylu u zkušených borců, ale hlavně zábava a legrace, jakou si lze užít jen na sněhovém svahu.

 Všechny skupiny (mimo našich nejmenších, pro které by to nemělo valný smysl) se také podívaly na sjezdovky v Peci pod Sněžkou a Jánských lázních, kde si mohly vyzkoušet jízdu na delších a členitějších sjezdovkách – bohužel ale také delší čekání ve frontách a pořádnou „mačkandu“ ve skibusech.

 Každý večer pak pokračovala celolyžáková hra, kdy záchranné expedice postupně odkrývaly mapu a hledaly ztracenou expedici Terra Nova. Našel se i čas na klasické a oblíbené hry jako pošta, přesedání, turnaj v prší, já jsem malá kočička a mnohé další.

 Výjimkou byl třetí tedy „kritický“ den, kdy jsme dopoledne vyrazili na pěší výlet do Pece pod Sněžkou a odpoledne bylo vyplněno další etapou celolyžákové hry – netradičním vařením vajíček na sněhu, o které se expedice celý den staraly, nebylo to vůbec jednoduché, ale podařilo se.

 I letos došlo na oblíbené večerní lyžování, na které spolu s několika vedoucími vyrazily i starší a o něco zkušenější děti.

 A tak nám ten letošní lyžák pěkně utíkal, až jsme si skoro nevšimli, že je tu pátek, tedy poslední den, kdy vyrazíme na svah. A aby mohli všichni náležitě zúročit své nabyté lyžařské a snowboardové umění, připravili pro nás Špryni a Knír slalomové závody, kterých se všichni zúčastnili bez výjimky, ať velcí nebo menší, zkušení či mírně pokročilí. 

 Výsledky závodů - slalom:

 

snowboard mladší

Bára Z.

Erika N.

Adinka S.

 

snowboard starší

Darja K.

Ella M.

Matěj Š.

 

lyže mladší

Ella R.

Marek B.

Ema S.

 

lyže starší

Vojta D.

Pepa V.

Kuba L.

 

Večer pak přišel čas na finále celolyžákové hry, kdy se nejúspěšnější záchranná expedice Gefunden, vydala prozkoumat poslední neodhalenou oblast. Nalezli zde stan a v něm trojici zmrzlých polárníků včetně kapitána Scotta, z jehož deníku, který měl u sebe, se nejen oni, ale i všichni ostatní dozvěděli o nešťastném osudu expedice Terra Nova.

 Svůj úkol – zjistit, co se s expedicí Terra Nova stalo, jsme tedy splnili a byl čas to oslavit. A jaká by to byla oslava bez oblíbeného stolu hojnosti, předání pamětních listů a hlavně diskotéky.

 V sobotu, s vědomím, že se letošní lyžák opravdu povedl, nejen co se sněhových podmínek týče, jsme se už jen zabalili, uklidili po sobě a po obědě vyrazili zpátky domů.

 Tak milý lyžáku, děkujeme za všechno! Bylo to super a tak za rok zase Skol!

Lukáš a Wallybuk