Podzimní Vandr - Bezdružice a okolí (15.9. - 17.9. 2023)

Kronika 2023 Zobrazit fotogalerii

Podzimní Vandr - Bezdružice a okolí (15.9. - 17.9. 2023)

PÁTEK

Podzimní vandr, do míst, které dobře známe z letních táborů, začal jako skoro každý, v pátek u Burger Kingu v Praze na Hlavním nádraží v 16:45. Sešlo se nás 20, pěkný počet na putování. Výjezd vlakem 17.13 s krátkým přestupem v Plzni a pokračování vlakem směr Bezdružice, které nebyly první den cílovou destinací.  Výstup na zastávce Strahov, odkud jsme se vydali do našeho pátečního cíle podhradí Gutštejna. Cesta byla z části za světla, všichni šlapali jak diví, ale i tak jsme dorazili za úplné tmy. Za nedlouho se objevil Malčán s pejskem Codou. Připravili jsme si spaní, udělali oheň, opekli buřty, kdo chtěl posedět u ohně, poseděl a třeba si ještě něco opekl a kdo chtěl rovnou do pelechu, odebral se na naše známé místo, kde jsme byli skoro sami.

SOBOTA

Trubka a budíček jako na táboře se v podhradí nekonalo, byla zima, pára od pusy, ale nic hrozného.

Vzbudili jsme se postupně. Jak si probouzející začali povídat, tak se budili sousedi a pak další sousedi, …

Snídaně: chleby, žervé, májka, švestkový koláč od Lucky a nápoj kdo co měl.

Putování začalo výšlapem na hrad, pak se k nám připojila Adélka, kterou místní dobrý člověk popovezl od vlaku. Teď už v plném počtu a jdeme směr Bezdružice, samozřejmě nejkratší cesta nebyla vybrána a jdeme přes Konstantinovy Lázně do koupacího lomu s čistou až průzračnou a osvěžující vodou, kde jsme se vykoupali a vedoucí si zařádili na voru uprostřed vodní plochy. Po koupání oběd v obdobném duchu jako byla snídaně. Chvilka poležení a vyrazili jsme směr Ovčí vrch, Židovský Bezdružický hřbitov a hurá na tábořiště, kde na nás čekali Boumovci (Janička, Maruška a Fíla) a větší část Práškovců (Prášek, Anetka a Nikolka). Záhy po našem příchodu odjeli, ale přivezli nám večeři a jídlo na další den.

Večeře byla přímo exkluzivní, řekl bych rozloučení s létem. Grilovalo se maso, sýr, zelenina, opékal chleba, vše se snědlo a ještě by se možná lehce jedlo, ale na naplnění břich toho bylo až až. Po vydatné večeři, kdy všichni mohli sedět u vedoucovského stolu, jsme rozdělali oheň u kuchyně. Mezitím si skoro všichni připravili ležení ve vytopené kuchyni, kde se využilo veškeré volné místo, na stole. Pod stolem, v chodbičce, u dřevníku, ale všichni jsme se tam nevešli, není nafukovací.  

Někdo zůstal v kuchyni, ostatní seděli u ohně, kde se povídalo a vzpomínalo zejména na táborové pobyty, kdy louka vypadá zcela jinak a na další spolková dobrodružství.

 

NEDĚLE

Ranní vstávání bylo pozvolné, snídaně na vandru dosti neobvyklá. Míchaná vajíčka to tu ještě nebylo. K tomu šunka, sýr, jak kdo chtěl. Po snídani odpočinek, koupák a pak směr na vlak do Břetislavy. Po cestě zastávka na zmrzce a jiné dobroty v Bezdružicích v potravinách „u Honzy“ a cestou přes Konstantinky, Kokašice do cíle naší cesty Břetislavy. Při čekání na vlak pozdní oběd. Vlak přijel na čas v 16.12 a hurá směr Plzeň, kde jsme měli jen málo času na přestup a dostat se z 12. koleje na 3. kolej přes rekonstruovanou budovu uprostřed cesty byla trochu motanice, ale o to větší legrace. Přestup vypadal asi takto: běh podchodem, rychle nahoru, nacpat se do výtahu, který nás svezl zpět do slepého podchodu, kde jsme před chvilkou vybíhali schody, takže ven na parkoviště, přeběhnout na druhou stranu nádraží, zpět do podchodu a hurá na kolej č.3. Přestup se podařil, vlak jsme stihli. Díky za super vandr a těšíme se na další.